shutters_luxaflex_wit_slaapkamer20220329115556.webp

Binnenzonwering die (écht) echt is!

Met goede raambekleding kun je veel. Onder meer schadelijke UV-stralen van de zon weren. Binnenzonwering is de ultieme oplossing zonder grote ingrepen te hoeven doen. Dat het ook nog eens bijzonder fraai is, maakt deze keuze erg aantrekkelijk.

Echte goede binnenzonwering kopen?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies!

MAAK EEN AFSPRAAK

Wat is binnenzonwering? Binnenzonwering is echte zonwering aan de binnenkant van het raam. Wat ‘echt’ definieert, is het verschil tussen licht tegen houden, en UV-straling tegenhouden. 

De zon maakt meer kapot dan je lief is…
Alles in huis kan verkleuren door (gebrek aan) zon. Kleuren vervagen, en wit vergeelt op plekken waar de zon niet direct schijnt. Dit alles kan behoorlijk desastreuze gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je mooie vloer, waar altijd een kleed op ligt… Wanneer je het kleed vervangt, of de potjes in de vensterbank, zul je dus kleurverschil gaan krijgen. Daarnaast is alles van kunststof ook nog eens gevoelig voor verpulvering.

Is binnenzonwering net zo goed als buitenzonwering? 
Tegenwoordig bijna wel… Maar we zeggen meteen eerlijk dat buitenzonwering altijd het maximaal haalbare is, en dan vooral rolluiken of buitenshutters. Dat komt doordat zonwering buiten niet alleen de UV-stralen, maar ook de warmte net iets beter buiten houdt. De reden is simpel: het bereikt nooit de binnenkant van de woning. 

Welke binnenzonwering kun je uit kiezen? 

Geschikt:

 • Shutters (in alle kleuren, maar wit het beste).
 • Dupligordijnen duo tone met witte raamkant.
 • Rolgordijnen van screendoek; die worden meestal binnenzonwering screens genoemd! En rolgordijnen blackout met metallic backing.
 • Verduisterende gordijnen met blackout voering. 
 • Aluminium jaloezieën.
 • Plissés met topart achterkant, reflecterende werking.
 • Ouderwetse vitrage: dit heet ook wel glasgordijn, het is niet opengewerkt en bestaat volledig uit polyester. 
 • Verticale lamellen.
 • Frame producten: aluminium jaloezieën, rolgordijn of dupligordijn die in een frame geplaatst worden. Hierbij is essentieel dat het raam goed gezet is, anders kan in sommige gevallen glasbreuk ontstaan.  

Niet geschikte binnenzonwering (in tegenstelling tot wat je vaak leest):
 • Vouwgordijnen: zijn niet geschikt vanwege de ringetjes achter de baleinen die licht doorlaten (dus ook niet van screendoek).
 • Duo rolgordijnen: zijn niet geschikt, doordat het transparante gedeelte gevoelig is voor scheuren.

Binnenzonwering tegen warmte 
Welke zonwering binnen houdt het beste de warmte tegen? Een gratis voordeel van echt goede binnenzonwering is het feit dat het twee vliegen in één klap slaat. Zon buitenhouden, betekent door de toepassing van materialen vrijwel altijd ook dat je een deel van de kou en/of warmte beter buiten houdt. 

Heeft de kleur van de raambekleding nog invloed op de warmte?
Ja, en nee… 
Nee: want de backings en blackout lagen die toegepast worden zijn altijd voldoende om de UV-stralen te weren én warmte buiten te houden. Echter, niet alle producten hebben zo’n laag. Shutters, aluminium jaloezieën, screendoek en verticale lamellen hebben die bijvoorbeeld niet, omdat het materiaal zelf al UV-werend is. In dat geval is het kiezen van een witte/lichte variant aan te raden als je ook de warmte wil weren.
Ja: want donkere kleuren slaan namelijk warmte op. Het materiaal verzamelt die warmte.  
Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen, en past het best bij jouw huis? Conclusie: zonwering in een witte kleur en/of met een backing, geeft de beste bescherming tegen de zon én de warmte. 

Welke raambekleding isoleert het beste tegen kou? 
Het is een veelzijdig vraagstuk vaak, zonwering binnen. Je kunt uiteraard ook in de winter de kou beter buiten houden met bepaalde raamdecoratie dan met andere. Hier geldt vooral het principe van dubbele lagen, waartussen de koude als het ware ‘gevangen’ wordt. Wederom aangevuld door een backing. Om het gemakkelijk te houden, dat zijn:
 • Dupligordijnen (duo tone) met witte raamkant!
 • Gordijnen met blackout, eventueel aangevuld met een tweede laag (optimaal).
 • Rolgordijnen met metallic backing/coating.
En alle overige genoemde binnenzonwering hier, met aanvulling van een tweede laag. 

Een aantal dingen hebben we hier niet genoemd. Bijvoorbeeld het feit dat alle binnenzonwering ook elektrisch geleverd kan worden. Dit geldt echter voor vrijwel alle raamdecoratie. 

*Misschien goed om tot slot in het bijzonder nog even het binnenzonwering serredak te noemen. Hiervoor kan in theorie alles gebruikt worden van de lijst hierboven. Maar ideaal zijn plissés, het rolgordijn, en alle frame oplossingen. 

Deel dit artikel

Echte goede binnenzonwering kopen?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies!

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag
zondag
10:00
13:30
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
13:30
09:00
gesloten
12:30
17:00
12:30
18:00
12:30
17:00
12:30
18:00
12:30
18:00
17:00

Jouw Decokay